Ongekend
Tweeduizendjaar geloofsgeschiedenis hebben ons vertrouwd gemaakt met zinnetjes als ‘God is mens geworden’ en ‘een Gezalfde en leider die dienaar is van allen’. Binnenkort vieren we opnieuw, als ieder jaar, dat ‘de Redder van de wereld in een kribbe ligt’. In onze oren en ons denken klinkt dat heel gewoon. Dat is wel anders geweest: de boodschap van Jezus klonk voor Joodse mensen aanstootgevend en voor mensen thuis in het Griekse denken als onzin, informeert Paulus ons (1 Korinthiërs 1,23). Godslasterlijk en gek omdat het goddelijke en het menselijke zo verschillend zijn dat een samenkomen ervan ondenkbaar en ongehoord is zeker als het meerdere zich ook nog onderwerpt aan het mindere. Zoiets zet alle zekerheden op hun kop en voelt gevaarlijk.
In Jezus is dit onverwachte en ondenkbare gebeurd. Paulus en de evangeliën getuigen ervan en proberen het onder woorden te brengen. Hun verstaan is dat God als uiting van zijn liefde voor de mensen zelf in het menselijke gekomen is en al het menselijke op zich heeft genomen. Voor God is niets onmogelijk.
Nhopi
De bronnen geven aan dat Nhopi in Zimbabwe een heel populair gerecht is. De vrouwen en families die in het Geboortehuis-project in onze Adventstijd gesteund worden (Adventsactie 2021 – een gezonder start voor moeder en kind) zullen het dus vast kennen en klaarmaken. Het is in ieder geval gemakkelijk en kan eigenlijk niet mislukken. En voor ons een ongekende en verrassende combinatie van ingrediënten en smaken.
Boodschappen:
- een pompoen
- 2 -3 eetlepels suiker (naar smaak en hoeveelheid pompoen)
- 2-3 eetlepels pindakaas (naar smaak)
- 2-3 eetlepels maismeel
- theelepeltje zout
Aan de slag:
Snij de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Schil de pompoendelen, snij ze in stukken en doe ze in een pan. Giet er water bij tot de pompoen ongeveer onder staat. Doe zout erbij en kook de pompoen gaar. Druk dan de pompoen met een pureestamper tot een brij. Voeg er de pindakaas en de suiker bij en roer goed door. Bind al roerend op laag vuur met maismeel tot een mooie gladde puree ontstaat. Nhopi kan warm of koud als bijgerecht gegeten worden.
Eet smakelijk!
Gérard Martens

