Strooien – Kruidnoten

????????????????????????????????????

Strooien heeft altijd iets royaals. Het is meestal geen precisiewerk, maar eerder van het grote gebaar, rond gooien, ruim verspreiden, zodat het ‘(uit)gestrooide’ overal terecht komt of bekend wordt. Strooien doe in de hoop dat er iets moois en goeds uit voortkomt en omdat je, wat er is, wilt delen, met wie het nog niet heeft. Het is een beweging die lijkt op weggooien of durven verkwisten omdat je niet helemaal weet of het allemaal wel goed terecht komt, zoals een boer die een akker inzaait en het zaad uitstrooit.
In het evangelie vertelt Jezus  het verhaal van de zaaier die zijn werk doet en dan maar af moet wachten. Want een deel van het zaad, dat voedsel is, wordt door de vogels opgegeten. Een deel wordt overwoekerd door onkruid en raakt verstikt. Ook een gedeelte komt op maar wortelt niet goed en verdroogt. Maar het merendeel komt goed terecht en brengt veel nieuw voedsel voort. Zo vertelt Jezus over de goedheid van God en Gods rijk dat komt. Wat ‘goed’ is moet dus ruim uitgestrooid worden want dat zal nog meer goeds opleveren.

Kruidnoten
Deze kleine koekjes zijn een vorm van speculaas. Ze zijn een belangrijk bestanddeel van het strooigoed waarmee de kleurrijke begeleiders de komst aankondigen van de Goedheiligman Sint Nicolaas. De pret mag niet op kunnen. Feest van overvloed en saamhorig zijn.

Boodschappen

– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 125 gram donkerbruine basterdsuiker
– 100 gram harde boter/margarine
– 5 eetlepels melk
– 4 theelepels speculaaskruiden
– snufje zout

Aan de slag

Meng in een kom bakmeel, suiker, zout en speculaaskruiden door elkaar. Snij de koude boter in blokjes en meng deze in de kom erbij. Snij vervolgens met twee mensen de boter verder klein. Voeg twee eetlepels melk erbij en begin met kneden. De overige melk lepel voor lepel bijvoegen en tussendoor kneden tot een soepel deeg ontstaat. Verdeel dit in vieren en vorm de klonten tot lange slierten.

Verwarm de oven voor op 160/170⁰C. Leg op twee bakplaten een vel bakpapier.
Snijd de slierten deeg in kleine stukjes en rol ieder stukje tot een balletje. Verdeel de balletjes over de bakplaten en druk ze ietsje plat.

Bak de kruidnoten in 15-20 minuten gaar en bruin. Na het afkoelen worden ze hard en knapperig.

Speculaaskruiden
Meng zelf de speculaaskruiden (voor méér dan één baksel). Je gebruikt de gedroogde gemalen vorm. Zelf in de mortier tot poeder wrijven kan ook.
Schep in een kommetje: 4 theelepels kaneel, 1 theelepel kruidnagel, 1 theelepel nootmuskaat, ½ theelepel anijszaad, ½ theelepel gember, ½ theelepel kummel, ¼ theelepel kardemom. Goed door elkaar roeren.

Geniet!

Gérard Martens

 

Boeken